På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Var världen våldsammare förr?

Var världen våldsammare förr eller har det bara blivit sämre? Jag kan tänka mig att vardagen var råare förut men att antalet utsatta ökat i och med militärteknologisk utveckling med massförstörelsevapen och dylikt.

Samtidigt vill jag tro att simpla samhällen som inte är beroende av all teknologi lever i större harmoni än vad vi gör, t.ex. indianstammar eller ökennomader.
frågades för Apr 12, 2012 i Historia av anonym
 

2 Svar

0 röster
Jag läste Lasse Bergs skymningssång i kalahari. Han menar att stölder och rivalitet bland nomader är näst intill obefintlig jämfört med jordbrukssamhällen. Anledningen är att det bland nomader inte finns något egentligen att stjäla.

Det ligger i människans natur att utveckla sig sen som det innebär jordens utplåning eller räddning det är svårare att sia om.
svarat Apr 12, 2012 av irish (1,880 poäng)
0 röster
Här är en suverän artikel om ämnet:

http://www.svd.se/kultur/understrecket/var-valdsamma-tid-ar-bara-en-tebjudning_6991071.svd (Vår våldsamma tid är bara en tebjudning)

I stort kan man säga att det var mycket värre förr och andra världskriget kommer faktiskt bara på nionde plats i antal dödade i våldsamheter. På första plats på kommer An Lushan-upproret i Kina på 700-talet där över 30 miljoner blev dödade!

Artikeln säger även att mord på medeltiden var 100 gånger vanligare än idag och att det i Europa utbröt tre nya krig varje år som dödade upp till 5 procent av befolkningen. Skulle det hända i dagens Europa skulle nästan 40 miljoner bli dödade i krig varje år... bara i Europa!

Mycket läsvärd iallafall... Rekommenderas starkt.
svarat Apr 14, 2012 av S3bb3 (1,200 poäng)