På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Vad är värst för miljön, naturpäls eller fuskpäls?

Människor i de kallaste delarna av världen har alltid bevarat värme med hjälp av djurens päls och skinn. Idag är det mycket fuskpäls som gäller pga att det värnas om djuren. Min fråga gäller hur miljön påverkas av beredning (samt destruering) av skinn, päls, läder etc gentemot tillverkning (destruering) av sk fuskpäls och fuskläder.
frågades för Feb 25, 2012 i Vetenskap av Lisa Manfredsson (1,300 poäng)
 

2 Svar

+1 röst
 
Bästa svaret
Fuskpäls är är gjort av massa onedbrytbara syntetämnen såsom akryl, nylon och polyester. Hälften av alla växthusgasutsläpp kommer från akryl- och nylontillverkning och polyester görs på oljekemikalier så det är inte direkt bra för miljön. Det kan dessutom ta mellan 500 och 1000 år för syntetiska fibrer att brytas ner.

Den andra stora nackdelen är att det krävs massa energi att tillverka det men i och med att man börjat göra fuskpälsar av bomull kan man som tur är komma runt problemet även om klassiska fuskpälsar fortfarande är vanligast.

Så hur påverkar då naturpäls miljön? Studier har faktiskt visat att riktig päls kräver ännu mer energi att tillverka, upp till 3,5 gånger mer för viltfångat och 15 gånger mer för päls från farmer!

Riktig päls är dock biodegraderbar och kan således komposteras enkelt. Däremot är minkfarmar och dylikt en riktig miljöbov då gödslet kan bidra till vattenföroreningar m.m. Kadavren i sig är även de ett miljöproblem och något som farmerna måste handskas med hela tiden genom att antingen gräva ner, bränna upp eller försöka återvinna. Slutligen så krävs kemikalier för att färga och klä pälsen, även om det är marginellt jämfört med fuskpäls.

Källa (på engelska): http://www.slate.com/articles/health_and_science/the_green_lantern/2010/01/a_hairy_situation.html
svarat Feb 25, 2012 av klas (1,940 poäng)
selected Feb 25, 2012 av Lisa Manfredsson
Tack för det svaret, många aspekter ska synas i sömmarna innan man kan veta vad som är det bästa/värsta.
+1 röst
fuskpäls eftersom att göra den har tagit fler processer än en riktig och arbetskedjan är tillför också dåliga saker till miljön.
svarat Feb 28, 2012 av mandis (780 poäng)